Режим за кандидат-умници

Какво е общото между коремните преси, дъвките, кафето и следобедната дрямка? Ами това са тайните оръжия на  всеки вундеркинд. Факт - напоследък учените се избиват да правят класации на уж вредните навици, които обаче се оказват изненадващо полезни за здравето. Ето ви още една - ако й се доверите, току-виж поумнеете. Пък и дори да не изстреля IQ-то ви до небесата, поне няма да ви измъчи.

Пресована гинко билоба, сурова сьомга с гарнитура от кълнове, соя на пара, овесени ядки със студена вода, салата от пресен спанак с дресинг от боровинки... Все гадости, които едва преглъщате, защото са много полезни, а пък и учените твърдят, че от тях се поумнявало...  А стресът и преумората вече са си казали думата и все по-често се хващате, че буквално изкуфявате.  Но има и по-приятни начини да поглезите сивото си вещество. И то ще спре да ви прави мръсни номера. Ето как:

Секси, свежо и ободряващо. Що е то? Дъвката естествено. Каква е ползата от нея? Е, свежият дъх не ви ли стига?  Но има и още. Странно, но факт - с дъвка не само се прелъстява, ами се и поумнява. Вече две американски  изследвания  го доказват.  Джвакането подсилва паметта и ободрява и най-заспалите. Защо ли? Учените  обясняват - докато предъвкваме и правим огромни балони, сърдечната ни честота се увеличава, а  оттам и притокът на кръв към мозъка се засилва. Приятният ефект - бодрост и ум като бръснач.

Ако искаш да си остроумен, трябва да се размърдаш  - във всякакъв смисъл. Излиза, че движението е панацея за всичко - дори за деменцията. Добрата новина е, че за да размърдаме мозъка си, не са нужни чудеса от храброст. Напротив - стигат две-три коремни преси на ден или кратка разходка по стълбите. За най-мързеливите има и план Б  - диетка. В Щатите вярват, че ако резнем калориите, ще спрем да забравяме къде точно сме си  зарязали ключовете.

Ако напоследък  някой учен посмее да каже лоша дума за кафето, сигурно ще го убият с камъни.  Десетки  са изследванията, доказващи магическите свойства на ободряващото питие. Бабички, бременни, дори хлапета - едва ли не всички трябва да се лекуват с кафе. Е, и мозъкът не остава по-назад  и си иска - по една чашка, горещо и без захар.

"Бегом към детската градина!" - това е златният съвет на учените към всички  кандидат-гении. Ако ще поумнявате , върнете се към детството. И си дремвайте около обяд. Следобедният сън е пръв приятел на паметта, казват изследователите. Отдайте се на сладка дрямка -  ако ви предстои тежък изпит, например, ще назубрите всички формули и дати без проблем, обещават лекарите. Естествено, те  не ви дават картбланш да си проспивате живота. 45 минути следобед - това е перфектната доза за  всеки кандидат-умник.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!