Рициновото масло има и лечебни свойства

Най-известен за  рициновото масло е неговият слабителен ефект. Но малко известно е, че това масло е много полезно за имунната система на човека.

Нови научни изследвания са установили, че рициновото масло укрепва имунитета, като спомага за растежа на белите кръвни клетки.  Ако то се приема  в специфична лекарствена форма, следва увеличение на броя на Т-клетките. Те принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни още и като лимфоцити, и  играят основна роля при клетъчно медиирания имунитет. Установено е, че в рамките само на няколко часа след прием на рициново масло в тялото се изработват висок брой лимфоцити.

Активираното производство на собствени антитела позволява на организма успешно да се справи с инфекции, причинени от гъбички, вируси и патогенни бактерии. Вече е доказано, че препарати на основата на рициново масло са в състояние да блокират  растежа на ракови клетки.

Всъщност рициновото масло е познато още от древността. Смята се, че неговата родина е Египет. В древността то е използвано като гориво в лампите. Едва по-късно е започнало приложението на рициново масло е медицината и козметиката.

Мастните киселини в рициновото масло лесно проникват през кожата и осъществяват лечебния си ефект. Маслото има противовъзпалителен ефекти при външно приложение - разтривки с рициново масло или компреси с по няколко капки от него облекчават болките в ставите при артрит.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!