Ружа Игнатова – бизнесдамата, създала най-бързо развиващата се криптовалута в света

Днес ще ви запознаем с една интересна личност, чиито иновативен поглед и систематичен подход са я превърнали в една от най-успешните бизнесдами в световен мащаб. В тази връзка, тя е и носител на титлата Бизнесдама на годината за 2014-та в националния конкурс, организиран вече над 20 поредни години от лорд Евгени Минчев. А това е едва началото на нейните шеметни постижения…

Година по-късно, през 2015, тя представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути, редом до президента на България Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на събитието Fourth EU-Southeast Europe Summit, организирано от списание The Economist.

Нейното лице е на корицата на Forbes като част от маркетинговата програма на списанието, наречена BrandVoice.

А през юни 2016 цената на създадената от нея компания OneCoin достига забележителните 4,41 милиарда, като с тази сума тя става втората по големина виртуална валута и си печели признанието за най-бързо развиващата се криптовалута в света.

Тя е предприемач и визионер, известен в цял свят. Тя е българката Ружа Игнатова.

Ружа Игнатова / Ruja Ignatova

Д-р Ружа Игнатова е родена в България, но на 10-годишна възраст заедно със семейството си заминава за Германия. Там завършва магистратура по „Икономика“ и „Право“ в университета в Констанц и защитава докторантура по „Право“ в Оксфорд. Д-р Игнатова е била съдружник с McKinsey & Company, една от най-престижните консултантски компании в света, като там работи по проекти в рамките на корпоративното банкиране, с частен капитал, управление на активи, операции за управление на риска и ликвиден риск.

За работата си там, Ружа Игнатова споделя впечатлението, че предвид практиката на компания McKinsey да назначава един на 1000 желаещи да започнат работа в нея, броят на българите във фирмата е впечатляващо висок, особено сравнено с представители на други източноевропейски страни. Според нея българите там не се отличават само с ума си, но и с изключителната си упоритост и склонност да поемат рискове. А това са качества от изключително значение за бизнеса, професионалното и личностното развитие.

Докато работи за McKinsey & Company сред клиентите й вече има големи имена като Sberbank, UniCredit, Allianz и Raiffeisen Bank. Д-р Ружа Игнатова е била изпълнителен директор и главен финансов директор на една от най-големите фондове за управление на активи в България – CSIF, с активи от 250 милиона евро под управление.

Страстта и призванието на д-р Ружа са в областта на финансите и скоро тя става топ експерт по криптовалутите. Отначало работи като консултант в две различни фирми за криптовалути, което й позволява да разбере в дълбочина техния механизъм и да овладее стратегията за тяхното управление. На база на получения опит, д-р Ружа разработва концепцията на OneCoin и решава да създаде своя криптовалута и компания, която предлага повече възможности за инвеститори и търговци, като по свои думи, изчиства много от несъвършенствата, съществуващи при други криптовалути. Чрез OneCoin тя иска да предостави една глобална валута, която да бъде полезна на хората от цял свят. Главната цел на Д-р Ружа е да предостави OneCoin за масовото потребление, като разяснява същността на криптовалутата и научава потребителите как да я копаят в серия от семинари в т.нар. One Academy.

Освен това д-р Игнатова е известна и с филантропската си дейност. През 2014 г. основава Фондация "Един свят" (OneWorld Foundation), имаща за цел да подобри образованието на деца и младежи в неравностойно положение. Фондацията се фокусира в повишаване на качеството на живота и чрез осигуряване на образование. В България фондацията подпомага активно 2 дома за сираци, главен дарител е и на дом за деца в Китай. Приходите от последната й книга също са дарени за благотворителност.

Д-р Ружа Игнатова е омъжена за немец и двамата се радват на щастлив брак и много подкрепа и насърчаване един на друг в начинанията им.

Ружа Игнатова / Ruja Ignatova
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!