Ръкостискане и здраве

Ново проучване твърди, че начинът на ръкостискане може да издаде здравословен проблем.  Изследователите установили, че хората над 65-годишна възраст с по-силно ръкостискане са с 42% по-нисък риск от инсулт.  От друга страна, слабият захват показва нарушена и забавена функция на сърдечносъдовата система.

Установено е също така, че от значение за здравето на човека е и скоростта с която той се движи. Хората с по-оживени крачки са с по-нисък риск от развитие на деменция в по-късен етап от живота.

Начинът на спане също може да подскаже риск от евентуален здравословен проблем.  Хората, които спят с едно отворено око, например, са изложени на по-голям риск от проблеми с паметта, според проучване на Вашингтонския университет.  

Тези пък, които се будят повече от 5 пъти за един час, са с по-висока вероятност от натрупването на амилоидни плаки в мозъка, което се смята за предвестник на болестта на Алцхаймер.

Тези проучвания показват, че начинът на живот и ежедневните ни дейности, за които дори не се и замисляме, могат да са показател за риска от различни болести.

Изследователите смятат, че по-обширните проучвания в тази насока биха могли  да помогнат за ранното диагностициране на дадено заболяване, което, от своя страна, да помогне за навременното лечение.   
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!