Селенът пази имунната система

Селенът е микроминерал, който трябва да се осигурява всекидневно с храната. Той е надеждна бариера срещу всякакъв род бактериални и вирусни инфекции. Помага на организма да елиминира токсичния ефект на тежките метали, особено на живака.

Селенът съдейства за предотвратяване на оксидативния стрес. Какво  означава това? Кислородът, който дишаме, когато вече е в организма, носи риска да направи молекулите прекалено реактивни и те да увредят околни клетъчни структури.  Именно селенът парира такъв евентуален ефект, като за целта работи заедно с други хранителни вещества с подобна функция - витамин Е, витамин С, глутатион /един от основните антиоксиданати за растенията и за животните/ и витамин В3. Микроминералът подпомага и работата на щитовидната жлеза.

Особено важна полза от приема на селен е, че той работи за предотвратяване на ракови заболявания. Доказано индуцира ДНК възстановяването и синтеза в увредените клетки и така пречи на разпространяването на раковите образувания.

Продължителният дефицит  на селен  се отразява най-вече на сърцето и на ставите. При сърцето може да възникне специфично заболяване, наречено Кешан, което се характеризира със силни сърдечни аритмии и загуба на сърдечна тъкан. При ставите пък се получава израждане на свързващата тъкан.

Най-богати на селен са ядките, особено бразилският орех. Само 2 ядки покриват дневната нужда на организма от този скъпоценен минерал, както и 100 г слънчогледови семки. От месните продукти най-добри източници на селен са птичите дреболии, а от зърнените - гриса, пшеничените зародиши и триците.

Тъй като обикновено чрез храната набавянето на селен не е достатъчно, препоръчителен е допълнителен прием като добавка, но само след консултация с лекар.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!