Щастливи ли сте?

Само 19% от хората отговарят положително на въпроса  "Щастливи ли сте?".Всеки шести е много нещастен, като при много от случаите се стига до депресия. Лекарите предписват медикаменти, но нови изследвания  сочат, че всеки сам може да управлява щастието си с много прости и ефективни неща.

Учените твърдят, че за жените, например, много важна е насладата от секса. В резултат от удоволствието в леглото намалявал рискът от депресии. Установено е и още нещо - сексуално активните двойки са по-доволни и постигат по-големи успехи в работата. Задоволените жени са по-красиви, защото тялото и духът им се тонизират.

Американски учени пък установили, че при депресии спанакът помага по-добре от хапчетата. При него няма странични ефекти и привикване. Соята, краставиците и портокалите също борят депресиите.

Установено е, че който има много съседи, познати и роднини е емоционално здрав. Немски учени-психолози доказват, че който има повече от 120 социални контакта месечно, се чувства преобладаващо щастлив. Хората, които имат по-малко от 20 контакта месечно са депресирани.

Спортът е много важен, защото води до производство  на хормона на щастието. Тичането, например, помага при депресии не по-зле от психотерапията. 10 минути спорт дневно са просто задължителни.

Британски учени  установили, че потиснатостта често е резултат от понижено кръвно налягане. При ниско кръвно пада нивото на важния за доброто настроение норадреналин. Смяната на топъл със студен душ сутрин повишава кръвното налягане и  прогонва мрачните мисли.

Според мнението на учени от университета в Мериленд, една доза кафе е достатъчна, за да предизвика положително въздействие на кофеина върху  човешкия организъм. Тези, които сутрин изпиват по една чаша кафе, през деня са по-концентрирани и в по-добро настроение от тези, които пият друга напитка.

Установено е, че семейните  са по-щастливи в 80 процента от случаите за разлика от свободните. Женените  мъже живеят  10 години повече от ергените, защото контролираните от жените си съпрузи живеят по-здравословно.

Изследователите са открили  и защо нежността и милувките са толкова важни. При тях през тялото преминава истински ураган от окситоцин. Този хормон предизвиква чувство на щастие и засилва сексуалното желание.

Освен горе казаното, трябва да се знае, че доброто настроение лесно заразява околните, защото щастието е заразно. Според направено  изследване, колкото повече щастливи хора има около вас, толкова повече се радвате на живота. За да се изследва този ефект, британски учени са проследили 4700 души в продължение на 10 години. Един от авторите на това проучване, професор в Харвардския университет  обяснява, че щастието  е като шокова вълна, като вирус.  Да сте щастлив не зависи само от вас, от поведението ви и от мислите ви, а също така и от околните, дори от тези, които не познавате.

Професор Христакис смята, че всеки щастлив приятел увеличава с 9 процента възможността да бъдете щастливи.  И обратното, ако приятелите ви непрекъснато са недоволни, това намалява радостта ви със 7 процента. Щастието има благоприятен ефект върху имунната система и ограничава производството на хормоните на стреса.

За да бъдете заразен с 'вируса' на щастието обаче, е необходим директен контакт, това не може да стане по телефона или чрез интернет.  Това не може да стане и в службата.Колегите в службата не достигат необходимото ниво на щастие.

Да имате истински  щастливи приятели е наистина щастие, а това ще подобри и вашето духовно здраве. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!