Синдромът на социалните мрежи

Наскоро американски учени са установили, че Фейсбук и другите социални мрежи носят заблуди и вреди и чрез тях може да се извършва ефикасна масова манипулация на хората.

Хората винаги са търсели разбиране с общуването си, в обмяната на мечти и блянове, в това число и в наши дни - в социалните мрежи. Общуването с целия сват чрез Фейсбук, например, създава усещането, че те са във връзка с множество ‘приятели’, но най-новите прочувания доказват, че това е само една от поредните високотехнологични илюзии или, както някои американски учени вече я наричат ‘сладка заблауда’, и своеобразен ‘технологичен наркотик за милиони по света’.

Оказва се, че това виртуално общуване не прави потребителите щастливи, а точно обратното. Учените категорично твърдят, че вместо удовлетворение нуждата на човека от общуване в социалните мрежи засилва чувството на незадоволеност от живота и води до особена депресия и агресивност.

Психолозите смятат, че хората не могат да са доволни от живота, ако им се налага да поддържат стотици виртуални контакти. Според тях колкото по-дълго човек прекарва в мрежата, толкова по-зле се чувства  и толкова по-силно се намалява  нивото  на неговото удовлетворение от  собствения му живот - създава се  един нов опасен синдром, който тепърва ще се изучава. Докато прякото общуване не носи толкова ясни негативни последствия, дори и да е с не толкова приятни събеседници.

Установено е, че колкото повече ‘приятели’ има човек в социалните мрежи, толкова той е по-нещастен.  Според специалистите, една от причините е, че социалните мрежи предоставят прекалено положителна и ‘розова’ версия за живота на другите...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!