Смейте се за здраве

Според учените, смехът винаги е полезен - той е здраве.  Всеки осми човек признава, че смехът го прави щастлив. Според психолозите пък хубавият и продължителен смях позволява да се избавите от лошото настроение и да се справите по-добре със стреса. Те препоръчват хората да се смеят не по-малко от 30 пъти на ден.

61 процента от мъжете смятат, че веселите и смеещи се жени за най-привлекателни сред срещуположния пол. Психолозите смятат, че ако искате да запазите отношенията с партньора си, трябва двамата да се смеете и да споделяте спомени. Когато се смеете заедно, между вас допълнитгелно се създава връзка и започвате да се разбирате по-добре.

Специалистите смятат, че смехът не само е полезен за здравето, но и укрепва креативността на работното място с 57 процента, а продуктивността  се повишава с 54 процента.

15 минути смях на ден могат да намалят 2 кг от теглото ви на година, а при гледането на една комедия или смешно предаване се губят толкова калории, колкото при 1 км разходка. Според лекарите само 10 минути смях е достатъчен да намали кръвното налягане. Тези, които се смеят всеки ден по 15 минути подобряват кръвообращението си и работата на сърцето. Израелски учени пък, занимаващи се с безплодие, установили, че смехът помага и за  зачеването.

В някои онкологични клиники вече е  въведен метод за лечение чрез смях, наречен 'хи-хи-терапия'.  Смехът помага на пациентите да се отпуснат и да забравят за сериозната диагноза.  Норвежки учени установили, че  при наличие на чувство за хумор, рискът от преждевременна смърт се намалява с 30 процента.

Някои лекари определят смеха като  чудодейна сила  с благотворен ефект  върху тялото и ума.  Според други пък, той укрепва имунната система. Изследванията сочат, че при смях  в организма се понижава  нивото на стресовите хормони - кортизол и адреналин. Едновременно с това се освобождават хормони на щастието /т. нар. ендорфини/, които пък имат отпускащ мускулите и болкоуспокояващ ефект. По този начин смехът намалява насъбралото се в човека напрежение.

Психиатрти твърдят, че има успешно излекувани пациенти с депресии, без взимането на каквито и да е медикаменти, само чрез смехотерапия. Специалистите съветват да гледаме на смеха като на игра. Чрез нея всеки може да се отдалечи за малко от образа си на възрастен, сериозен, зрял човек и да се пренесе в детството си, когато не е имал толкова грижи и се е забавлявал достатъчно.

Американски специалисти установили, че колкото по-широко се усмихва човек и колкото по-дълбоки са бръчиците около очите, толкова по-дълго ще живее. Затова, усмихвайте се много и искрено и не обръщайте внимание на "пачия крак" около очите си. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!