Среброто - хем красиво, хем полезно

Според поверията, добре е през високосна година да се носи сребро, за да се пазим от лоши мисли и  зли сили - белият метал прочиствал тялото и духа.Според вярванията среброто може да съхранява хубавите емоции и да премахва отрицателната енергия.


Стар български обичай повелява на високосна година да се пришиват не златни, а сребърни монети в дрешките на пеленачетата, както и да се слагат във водата, в която те се къпят.


Алхимиците пък виждали в среброто спиритически способности за контакт с душите на мъртвите.  У нас има поверие, че среброто потъмнява, ако го носи болен човек.  Древните египтяни пък слагали сребърна пластинка върху раната, за да заздравее.


Има, обаче, хора, на които носенето на сребърни накити не им понася и вместо с положителни емоции, те могат да се сдобият с обрив.  Твърди се, че сребърните накити били силно обвързани със собствениците си и затова не било хубаво да бъдат подарявани или давани назаем.


Учени от университета в Бостън пък са създали метод, при който с помощта на сребро можем да се борим с устойчивостта на бактериите към антибиотиците.  Изпитанията показали, че среброто  във формата на разтворени йони атакува клетките на бактериите в две посоки - улеснява проникването в мембраната им и променя метаболизма на клетката, благодарение на което се произвежда по-голямо количество токсични смеси на кислорода.  И двата механизма облекчават борбата с резистентността към антибиотици.  Така учените са доказали, че добавянето на малко количество сребро, увеличава ефективността на антибиотиците от 10 до 1000 пъти...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!