Сватбите на българските владетели

Известно е, че не  само в България, но и  в други държави владетелите - царе, крале и императори, рядко се женят по любов. Сватбите обикновено са подчинени на държавните и политически интереси. Същото се отнася и за царските дъщери.

През първите два века от съществуването на Дунавска България, до нас не са достигнали никакви сведения за брачния живот на българските владетели. Първото споменаване на владетелка е от  867 г. и това е Мария, съпругата на княз Борис I Кръстителя. Езическите ни канове били многоженци, а някои имали и наложници.  При обсадата на Цариград през 813 година, Крум бил бурно приветстван от своите държанки.

Българските владетели са се сродявали най-вече със своите съседи. Цар Петър I, синът на Симеон, бил женен за византийска принцеса, чест, която дълго време е била отказвана на германските императори.  Наличието   на имена като Васил, Владислав, Золтан /Златан/ сред князете от първата унгарска династия пък говори, че техните майки са били българки.

Повече сведения има за съпругите на цар Самуиловите приемници, както и за периода на Втората българска държава.  Така през 14-ти век, две български  принцеси са били кралици на Босна, но  името на едната от тях не се знае. Другата, Доротея, била най-голямата дъщеря на видинския цар Иван Срацимир.

Сред търновските ни царици имало 5 българки, 8 гъркини, 3 сръбкини, 1 унгарка, 2 влахкини, 2 рускини, 1 куманка, 1 французойка и една еврейка.  От своя страна, за българки били женени сръбските крале Стефан Владислав, Стефан Урош II, Стефан Урош III и Стефан Душан, който на всичкото отгоре бил и  българин по майка.

Царските сватби зависели от интересите на династията и държавата. Преговорите за тях се точели с години.  Заедно с брачните пазарлъци се уточнявали политическите отношения между сватовете, сключвали се мирни договори или военни съюзи, разменяли се територии.  Именно по този начин, заедно с дъщерята на унгарския крал,  Иван Асен II получил като зестра Белградската и Браничевската област.

През 1218  година  цар Иван-Асен II  е начело   на отслабена държава, загубила много свои земи, както и  авторитета  си в Европа. Случайността помага на царя да излезе от политическата изолация. Когато се връща от  кръстоносен поход в Сирия, до южната ни граница спира войската на унгарския крал Андрей II. За да я пропусне да мине през България, българският цар иска за жена една от седемте кралски дъщери. Той дори си я избира - това е Анна-Мария - най-красивата от всички.  Освен, че е красавица, добра е и зестрата й -  Белградска и Браничевска област. Заради това   Иван-Асен II се разделя с първата си жена, която му е родила две дъщери, и я изпраща в манастир.

Новата българска царица, макар и едва 17-годишна, е истинска благородничка - по образование, род и маниери. Народът я обича, а тя по всякакъв начин се опитва да заслужи тази любов. Бракът на царя с Анна-Мария трае 16 години, той е много щастлив, а тези години са и най-славнитге  за Второто българско царство.

За да може Иван-Асен II  да увеличи влиянието си край Босфора, през 1228 година той сгодява едва 4-годишната си първородна дъщеря Елена  за малолетния император Балдуин II. Малкото момиченце е изпратено  в двора  на съпруга си , за да получи подобаващо възпитание и маниери. Българският цар обаче разбира, че намеренията за брак между Елена и Балдуин  не са сериозни. Затова  той отива и прибира дъщеря си. Малката принцеса била много натъжена и страдала за новия си приятел, защото била свикнала с  него и с живота си в двореца.

През 1235 година бил подписан военен и политически договор с Никейската империя, която  помогнала на Иван-Асен II  да възстанови независимостта на Търновската патриаршия. Елена отново му е нужна. Договорът трябва да бъде скрепен с брак между 11-годишното момиче и никейския престолонаследник Теодор II Ласкарис. Сватбата е много пищна. Роклята на детето-булка е извезана  с бисери и рубини, а свекървата, императрица Ирина, я даряа със скъпи бижута.  Тя изпитва голяма обич към малкото момиченце. Елена заминава да живее в никейскя царски двор  и там наистина обиква съпруга си и новото си семейство.  

Две години по-късно обаче, ИванАсен обсъжда вариант как да се сближи с латинската империя, което автоматично означава скъсване на връзките с Никея. И за да не остави дъщеря си в Никейското царство, той решава да я открадне. Изпраща съобщение на никейците, че му се налага да отиде до Одрин и моли да изпратят там дъщеря му, за да се видят. Императорът се съгласява. Елена не искала да тръгне с баща си, плачела, дърпала се и го обиждала. Той обаче не искал и да чуе, грабнал я и  я отвел със себе си в Търново.

Случва се обаче нещо неочаквано. През 1237 година български и кумански войски нападат   никейците и обсаждат крепостта им .   Операцията е ръководена лично от цар Иван-Асен II. Тогава той получава вест, че при развихрила се чумна епидемия, са починали царицата  и синът му Петър. Царят решава, че това е Божие наказание, изгаря обсадните машини и се връща в Търново. След това подновява  съюза си с  никейците и връща Елена на съпруга й.

През 1254 година Елена става никейска императрица и ражда шест деца на императора - пет дъщери и един син - престолонаследника Йоан IV Ласкарис.

Самият цар Иван Асен II  се е женил три пъти - най-напред за рускиня, после за унгарка, а накрая за дъщерята на пленения при Клокотница Теодор Комнин - Ирина.  

След венчавката на една от дъщерите на цар Калоян с латинския император Анри, чеизът, тоалетите и другите предмети на младоженката били откарани в Цариград с керван от 60 товарни животни. Всички волове били покрити с червено кадифе, достатъчно дълго, за да омете прашните пътища между Търново и Цариград.

Сватбите били пищни, разточителни и безкрайни. Празненствата при женитбата на българския престолонаследник Михаил за дъщерята на византийския император Андроник III продължили цели 8 дни.

По онова време се смятало, че принцовете  достигат зряла възраст на 15 години, а принцесите на 13. Нерядко, обаче, се женели и невръстни деца.  Така било и в цяла Европа. Сродяването на две династии означавало и съюз между техните държави.

Сватбата на цар Петър I с гъркинята Мария, която преименуват при сватбата на Ирина /мир/, сложила край на  войните с Византия, които водел баща му Симеон.  Сръбският владетел Стефан Душан пък воювал с всичките си съседи, но не и с България.  Този съюз, естествено, бил подсилен от сватба - Душановата жена Елена била сестра на търновския цар.

Разбира се, случвало се тези съюзи да бъдат и нарушавани.  Цар Михаил III Шишман, след като разлюбил жена си Анна-Неда, просто я изгонил. Но за това  той платил с главата си в битката при Кюстендил, от нейния брат, сръбския крал  Стефан Дечански.  

Макар че в католическа Европа имало практика владетелите да се сродяват само  с владетели, законите и нравите в православния свят били по-либерални. Притиснат от безпаричие, цар Теодор Светослав, например,  решил проблемите си, като се оженил за дъщерята на богат чуждестранен търговец.  Влюбеният  Иван Александър пък шокирал всички - той изпратил жена си в манастир, за да се ожени за една покръстена еврейка.

На държавните интереси са били принесени в жертва най-малко две български принцеси, които били омъжени за друговерци.  С цел да прекрати опустошителните набези от североизток, през 1285 година цар Георги I Тертер  омъжил  дъщеря си за сина на татарския хан Ногай.  По същата причина Кера Тамара, една от дъщерите на Иван Александър, отпътувала за харема на турския султан Мурад I.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!