Свети Валентин по света

Една от мислите на Аристофан, която може да се намери в творбите на древногръцкия мислител Платон, е, че любимият човек е изгубената твоя част…

Твърди се, че обичаше ли някого, струва ти се, че вече си го срещал в сънищата си, а защо не и в миналия си живот, както посочват индийски експерти, вярващи в реинкарнацията. В наши дни пък се казва, че всеки си има съответната половинка - намери ли я, ще бъде много щастлив.  Вероятността обаче това да се случи е съвсем минимална и именно заради разминаването с половинките  идва големият процент неразбирателства и разводи по целия свят - изгасва първоначалното увлечение и любовната искра.

Именно на тази искра е посветен празникът Свети Валентин. Погрешно се смята, че той е американско откритие. Легендата разказва, че в стари времена, когато в Древния Рим  властвал император Клавдий Божествения, живял свещеник на име Валентин. Той обичал да отглежда цветя и да ги дарява на децата.

Валентин отказал да зачита езическите римски богове и императорът заповядал да бъде затворен  и измъчван. По това време християнството все още не било официална религия и християните били жестоко наказвани.

Малките приятели на Валентин много тъгували за него и за цветята, които им подарявал. И за да го подкрепят и да му покажат обичта си, те започнали да подхвърлят в килията му в затвора букетчета, придружени с кратки послания - признание, че не са го забравили. Така от детските писма - валентинки - се зародил и празникът.  

Особено впечатляващи са поверията за Деня на влюбените в различните страни:

На 14 февруари е прието да се поздравяват не само възлюбените, но и най-близките приятели и роднини - това укрепва топлите отношения.

Ако в нощта преди 14 февруари сънувате двойка лебеди, някой много ви обича и скоро ще ви признае чувствата си. Ако в Деня на влюбените девойка види през прозореца си врабче, я очаква щастлив брак, но избраникът й няма да е богат.

На 14 февруари дамите могат наравно с мъжете да се обясняват в любов първи и да правят предложения за ръката и сърцето на любимия - не е прието да им се отказва.

Мъж и жена, които  за първи път са се целунали на 14 февруари, дълго ще са заедно.  

Ако получите първия поздрав за празника от любимия човек, значи той ви е отреден от съдбата…
 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!