Сърдечносъдовите заболявания и зимния сезон

Резултатите от продължително медицинско изследване показват, че резките зимни застудявания провокират инфарктите. Това се отнася особено за хора с високо кръвно налягане.  Според данните от експеримента инфарктите при хипертониците се срещат два пъти по-често при температура на въздуха под 4 градуса.

Според специалистите, особено опасни са резките застудявания. Според тях внезапното понижаване на температурата с 5 градуса увеличава  с цели 60% вероятността от инфаркт.

Макар че все още не е напълно изяснено каква е причината студеното време да се отразява на работата на сърдечносъдовата система, учените са на мнение, че ниската температура предизвиква допълнително повишаване на кръвното налягане, а това винаги се отразява на сърцето.

Лекарите препоръчват на болните от хипертония да бъдат максимално внимателни в периодите на резки застудявания и да намалят, доколкото е възможно, своята активност. Според тях студът може да провокира и сгъстяване на кръвта, което пък е предпоставка за образуването на тромби.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!