Съществува ли Синдром на разбитото сърце?

Според американски специалисти, синдромът на разбитото сърце съществува.  Те  са установили случаи на пристъпи, подобни на сърдечните, свързани с високи стресови  и емоционални състояния.


За първи път такъв синдром бил описан от японски изследователи през 1990 година. Те предположили, че ‘Синдромът на разбитото сърце’ може да се появи поради изблик на стресови хормони, като адреналина, например.


При всички пациенти били ярко изразени симптомите, подобни на сърдечен пристъп  като рязка болка в гърдите и затруднено дишане. В две трети от случаите  тези симптоми били предизвикани  от силно емоционално или физическо сътресение.


Според някои  учени, това  е една от формите на сърдечен пристъп, която не е била изучена досега, други пък са уверени, че този синдром е обикновен спазъм на сърдечната мускулатура.


Негативните емоции като недоверие към партньора, ревност или тревога, наистина могат да  разбият сърцето ни.  Според учените , при хората, които имат проблеми с отношенията  с любимите си, опасността от инфаркт е два пъти по-висока  в сравнение с тези, които да доволни от партньорите си.


Американски учени са установили, че тези, които се чувстват несигурни в любовната си връзка, са с по-висок риск от развитие на редица хронични заболявания,  в това число  и сърдечни.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!