Съветите на Петър Дънов за храненето

Петър Дънов е най-известният български духовен учител. Наричан от последователите си Учителя или  Беинса Дуно, той  е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като ‘езотерично християнство’ или ‘окултизъм’.

Едни от най-важните съвети, които Петър Дънов дава и сам смята за основополагащи, са за храненето. Всеки си мисли, че яденето е нещо обикновено. Според Учителя обаче то е най-важното нещо на Земята. Хората ядат, но не разбират смисъла на храната, който е скрит в нея.

Самото хранене е цикъл като кръговрата на живота. То е наука за трансформиране на енергии от едно състояние в друго. Грубата енергия се трансформира в умствена, а тя - в духовна.

Мазнини, белтъчини и въглехидрати - всеки хранителен елемент трябва да се пригоди към специфичността на отделния организъм. Относно вегетарианството Учителя казва, че това е неправилно схващане за диета. Природата е дала на всеки това, от което се нуждае, и не бива изкуствено да се ограничава. Според Петър Дънов да се яде месо не е грях, макар че последователите му са вегетарианци.

Всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати. Когато се говори за вегетарианството и изначалното, трябва да се има предвид, че не става дума само за яденето на месо и млечни продукти. За изчистване на душата се иска много повече. Плътските желания са на челно място…

Ето някои важни съвети на Дънов за храненето:

  • Трябва да се храним вечер преди залез и сутрин след изгрев - никога по тъмно.

  • Яде се бавно, всяка хапка да се дъвче поне 20 пъти.

  • Не яжте, ако не ви се яде. Посяга се към храната само ако си гладен.

  • Спираш да ядеш, когато ти е най-приятно - в стомаха трябва да има място поне за още 20 хапки, за да може той свободно да храносмила...Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!