Тежката чанта предизвиква главоболие

Дали ще носите чанта на рамо или тип пазарска торба, спортен сак, раница или компютърна чанта - всичко може да навреди на здравето ви. Ако багажът е тежък или го носите неправилно, това може да предизвика болки в главата, шията или раменете.

Ето кои са най-разпространените вредни навици по отношение на чантите и как може да се предпазите от здравословни проблеми.

Носите тежката чанта постоянно на едното рамо? Грешка! Теглото на чантата не бива да превишава 10% от масата на вашето тяло. Ако тежи повече и ако непрекъснато я носите на едното рамо, това може да доведе до болки в гърба и рамото. Тежките чанти могат да станат причина и за появата на главоболие.  Мислите си, че получавате мигрена, а всъщност причината е в тежката чанта…

Силният натиск върху трапецовидния мускул от врата към задната част на черепа, може да предизвика силно главоболие.  За да го избегнете, редувайте рамото. Изработете навик да сменяте  и ръцете, така ще избегнете главоболието.

Ако имате раница или чанта с прекалено тънки каишки или дръжки и особено ако съдържанието е тежко, те се врязват в мускула на рамото като предизвикват жестока болка. По-широките  каишки или дръжки разпределят тежестта по-добре. Ако все пак  всеки ден ходите с чанта, чиято дръжка е тънка и рамото ви боли, преместете я напред и я носете като дете на ръце. Така ще намалите натиска върху рамото, макар и за известно време.

Ако носите раница, за да разпределите равномерно тежестта, убедете се, че го правите както трябва. Първо, сложете я на двете рамена, а не на едното. Второ, внимавайте да не виси прекалено ниско. Идеалната височина  е в  долната част на гръдния кош, а не на нивото на талията.

Обърнете внимание на теглото на самата чанта. Някои модерни модели са декорирани с метални катарами, закопчалки и ципове. Кожата също тежи. Такива чанти са тежки сами по себе си. Почувствайте теглото на вашата чанта, когато е празна, за да прецените колко ще тежи, когато я  напълните с всичко, което обикновено носите.

Вгледайте се в дръжките и презрамките, не избирайте тесни и плъзгащи се. По-добре купете чанта с по-къси дръжки, която се носи в ръка или на лакътя, а не през рамо, Добре разпределят тежестта чантите като на пощальон или компютърната - преметнати от едното рамо през гърдите към другия хълбок.

Убедете се, че чантата ви подхожда на височина. Ако е прекалено къса, няма да можете да размахвате ръце, а ако е прекалено дълга, ще наруши походката ви. Дамската чанта трябва да бъде точно на нивото на талията.     
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!