Трапезата за Бъдни вечер

Традицията повелява за трапезата за Бъдни вечер ястията да бъдат девет - колкото  месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да бъдат дванадесет - колкото са месеците на годината. В други пък седем - като броя на дните на седмицата.


На трапезата на Бъдни вечер е задължително да се поднесе пита. Поверието изисква тя да е домашно приготвена, тъй като представлява символично жертвоприношение. Питата се украсява с кръстове, кръгове и цветя  - символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже тя кой ще е късметлията през годината. Някъде в питата слагат  и дрян за здраве, както и други късметчета. В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето - жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.


Какво друго да сложим на масата?


Мед - за да ви е сладък животът. Сложете и лук, за да е много имотът, като люспите му. Чесънът пък пази от зли сили. Поверието гласи, че скилидка от него се носи през цялата година против уроки.


Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата. Житните класове са стилна украса за празничната маса. Добре е на трапезата да се сложат  семки - тиквени и слънчогледови, и много ядки. По орехите пък може да гадаете за здраве и късмет. Хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далеч от дома ви и  той ще е пълен, гнила ли е тя - чакайте неприятности.


Напълнете фруктиера с плодове. Топлината на оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина. Напълнете кана с червено вино. Елховите клонки украсяват масата, не забравяйте и свещите.


Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало.  И бъдете сигурни, че споделеният трепет от Бъдни вечер не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!