Учениците, които закусват сутрин имат по-добър успех

Според диетолозите, един от съществените проблеми на общественото здраве у нас е непрекъснато повишаващият се относителен дял на хора, включително и  деца, с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на много хронични заболявания.

Една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, но според специалистите с всяка изминала година намаляват хората, които го правят.

Проведени изследвания на учени от Харвард показват, че хората, които закусват редовно, поддържат здравословно тегло, и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при хората, които не закусват. Изследователите са категорични, че закуската е най-важното хранене за деня.   Според тях консумирането на пълнозърнести храни сутрин повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.  

Сутрешното хранене оказва съществено влияние върху представянето на децата в училище. Тези, които хапват стабилно сутрин вкъщи, показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.

Освен разнообразно, храненето трябва да бъде и редовно - 3-5 пъти на ден. По този начин се предотвратява приемът на големи количества храна наведнъж,  подобрява се храносмилането, повишава се умствената и физическата активност  в сутрешните часове и се осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите в човешкото тяло. Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание  на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.

Статистиката показва, че едва 20,2% от децата  у нас на възраст между 7 и 18 години консумират редовно пълнозърнести храни и закуски, а само 50% от тях  редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Наред с нездравословния модел на хранене, при голяма част от учениците се наблюдава и ниска физическа активност.  Едновременно с това 40% от децата всеки ден стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!