Вече започна Страстната седмица

Същинските тържествени великденски богослужения започват в четвъртък. Тогава се припомнят четири събития, станали на този ден - Тайната вечеря, когато Христос установява тайнството евхаристия /причастието/, умиването на нозете на апостолите от техния учител, молитвата на Исус в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

На Велики четвъртък вечерта се четат 12 откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус. По време на богослуженението вярващите държат запалени свещи. На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

През Страстната седмица се приготвя миро за цялата следваща година. Варенето му започва в понеделник и продължава три дни, а на Велики четвъртък се освещава.

Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица. Постът е особено строг и за духовниците, и за най-ревностните във вярата си миряни.  През този ден не се отслужва  света литургия, а само т. нар.  царски часове, при които се припомнят съдът при Пилат и осъждането на Христос, смъртта му и свалянето му от кръста. В средата на православния  храм се изнася свещената плащаница  и се поставя върху маса, под която християните със здравец в ръка минават в знак на смирение и покаяние. Благословената китка се отнася вкъщи.

На вечерното богослужение, което  започва около 15 ч., в т. нар. Девети час - времето на смъртта на Исус, с плащаницатта и под монотонния звън  на камбаните се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. Плащаницата се оставя за поклонение до късно в събота вечер.

На Велика събота се отслужва утреня. Тя се отслужва по-късно, отколкото в другите дни и се съединява с вечернята. През целия ден в църквата се освещават козунаци, боядисани яйца и други ястия, предназначени за празничната трапеза.

На вечернята свещениците сменят тъмните си  одежди със светли, сменя се и цялата украса на храма. Към 11 ч. вечерта започва пасхалната полунощница, на която се пее канонът на Велика събота. Плащаницата се пренася в олтара, слага се върху престола и остава там до Възнесение Господне.

Към 11.45  угасват всички светлини, остава само напрестолното кандило, а свещеникът приканва богомолците да запалят от него свещите си. Образува се тържествена литийна процесия, която излиза от храма.  Навън  свещеникът провъзгласява Възкресението - камбаните бият тържествено, чете се възкресното евангелие и се пее тропарът на Възкресението.  Богослужението при православните християни е най-дълго, то продължава и през първите часове на празничната неделя.

В първия ден на Великден - неделя, около обяд се отслужва тържествена вечерня или Второ Възкресение. Тогава на различни езици се чете евангелския  разказ за явяването на възкръсналия Христос пред апостолите и заръката му да тръгнат по света, за да разнесат славата на неговото учение на всички езици...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!