Великден по света

Във Великобритания по случай Великден  в църквите има тържествени служби, както и специални концерти от органова музика. Най-впечатляващото е, че на този ден е прието да се обличат нови дрехи, което означава да отдадеш почит на Христос в нова премяна.

На Острова има и друга традиция - в удоволствие се даряват осветените продукти - яйца, хляб, кейкове и други лакомства, направо на улиците на първия срещнат и преди всичко на децата.

Английските деца с нетърпение очакват Великден: сутринта им връчват кошници със сладкиши от Великденския заек. А яйцата, които са боядисани преди това, те трябва да търсят сами из цялата къща. Има и още една странна традиция -  хората се хващат за ръце и ‘прегръщат’ своя храм, като образуват около него жив кръг.

Мексиканците са много религиозни. В Светлата седмица /седмицата след Възкресението/ потомците на индианците  изгарят Юда Искариотски - огромна фигура от папиемаше.

В Испания празнуват цяла седмица като започват от Цветница. В много градове се организират  религиозни празнични  шествия с драматизирани представления по библейски сюжети. Всяка провинция  влага собствен колорит на празника. В южните  има изобилие на фойерверки.  В централната част на страната Възкресение Христово протича с молитви и тишина - очевидно там още помнят инквицизията…

В Испания Великден е и море от цветове от портокалови дървета - хвърлят ги от балконите върху участниците в процесиите и цялата страна се взривява празнично, но и приказно благоухае…

Във Финландия пък по  Великден се разхождат вещици. Деца, преоблечени като нечистата сила,  ходят от къща на къща, пеят песни, за което получават угощения - шоколадови яйца, бонбони, сладкиши.

В Бразилия една от най-известните традиции е украсяването на улиците, по които преминава празничната процесия. Има изобилие от живи цветя, илюминации, палмови клонки. В големите  супермаркети правят специални живописни тунели, състоящи се от увити в ярка оцветена хартия яйца и разноцветни лампички.

В Индия, Виетнам, Филипините и други азиатски страни милиони християни  с възторг и радост посрещат Великден. Жителите на Индонезия  пък украсяват яйцата си с наситнени раковини и благодарение на седефа те преливат изящно във всички цветове на дъгата. А вместо традиционния козунак, индонезийците християни пекат за празника кокосова баница.

В Тайланд на Великден  монасите правят татуировки - смята се, че те защитават от зли духове и болести.  В Етиопия по време на богослужение на Великден всеки мирянин трябва да направи 101 поклона.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!