Витамините през зимата

Не всеки може да си позволи да консумира ягоди през зимата. Но през  този сезон има достатъчно  достъпни плодове, които могат да ни осигурят дневната доза витамини и минерали.

Според специалистите, през зимата витамините в плодовете и зеленчуците са значително по-малко.  Затова можем да приемаме и хранителни добавки.  Но трябва да се знае, че и приемът на поливитаминни и минерални комплекси не решава напълно проблема, защото съдържащите се в тях съставки не се усвояват напълно от организма.

Ето защо, дори и да пиете витамини, не се отказвайте от плодовете и зеленчуците.  Защото те са незаменим източник на растителни фибри, микро и макроелементи  като селен, желязо, йод, които поддържат имунната система във форма.

Хромът и цинкът пък  намаляват апетита ни за сладко. В растителната храна има глюкоза, органични киселини и сложни въглехидрати, в нея няма сол и холестерол.

Ако все пак ви се прииска да си хапнете екзотични или несезонни плодове - не се лишавайте от тях. Но трябва да знаете, че голяма част от полезните вещества в тези плодове са се ‘разпилели’ по дългия път. Това се отнася най-вече за вносните сливи, ягоди, праскови, грозде и някои видове ябълки.

От друга страна пък  трябва да се знае, че замразените плодове и зеленчуци съхраняват всички полезни вещества. При тяхната обработка се губи само витамин С, който може да си осигурим от киселото зеле и сушените плодове.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!