Витамините в натуралните сокове

Особено през пролетта организмът ни се нуждае от повече витамини и най-лесният начин да си ги доставим са натуралните сокове. Въпросът е дали в тях се запазват качествата на тези ценни вещества?

Според диетолозите сокът, изцеден от пресни плодове и веднага изпит, доставя максимум витамини. Освен това в него се съхранява голяма част от минералните вещества и органични киселини, съдържащи се в плодовете. Но тук възниква един въпрос - доколко пресни са тези плодове, които купуваме в търговската мрежа?

Не е лошо, ако може да се провери кога са брани те и за колко време са стигнали до вас. Ако са достатъчно свежи,  купете си и си направете фреш. Но не забравяйте, че срокът му е съвсем кратък. С всяка изминала минута след приготвянето на сока ценните му съставки ‘отлитат’, затова той трябва да бъде изпит в рамките най-много на 30-40 минути след приготвянето му.

Що се отнася до готовия натурален сок - неговото качество зависи от начина на производство. Първото правило е да се провери какво съдържат тези сокове. Сок с  консерванти, ароматизатори, оцветители и добавъчна захар,  не може да се нарече натурален.  Затова етикетите трябва да се четат много внимателно.

По състава си соковете се разделят на два вида - 100% натурален и нектар. Първият може да е само сок, изцедден от меката част на плода по начин, който не включва никакви химически средства или в него има малко  количество дребни парченца плодове или плодово пюре. 100% натуралният сок с парченца плодове е най-хранителният, той засища бързо и е богат на фибри, така необходими за организма.

Нектарът пък се приготвя от натурален концентрат от сока с добавена питейна вода. Най-често причината за това е, че сокът е прекалено гъст, например от банани, праскови, или пък прекалено стипчив - вишни. Следва пастьоризация - нагряване до определена температура за по-дълго съхранение. Все пак срокът на годност на такива сокове не е голям, защото вътре няма консерванти.

Важно е да се знае, че съвременните технологии са доста щадящи и успяват да съхранят повечето полезни вещества в готовия натурален сок.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!