Вредни токсини в суривите храни

Напоследък суровоядството става все по-разпространен начин на хранене. Малко хора обаче са наясно, че нивото на токсините в суровите плодове, зеленчуците и зърнените храни понякога може да е опасно високо. Това може да се дължи на допълнителната обработка с различни вещества за трайност, но може и да е резултат от естествени процеси. Но и в двата случая е добре да се знае къде се крият опасните отрови и защо и как да се избягват.

Едно много опасно вещество е соланинът. Той се образува по повърхността на картофите особено когато те са изложени дълго време на пряка слънчева светлина. В резултат, вследствие на отделения хлорофил, на повърхността на картофа се  получава зелено покритие. Именно това позеленяване е съпроводено с производството на соланин. Неговата най-висока концентрация е непосредствено под кората на картофа.

Вредата се ограничава, когато по време на белене се отреже зеленият участък, а когато картофите се обработват с пара или пък с кипяща вода, нивото на токсина намалява до 40%.

Други вредни вещества са цианогенните глюкозиди, които се съдържат най-вече в зелето, бялата ряпа, репичките и целината. В днешно време много учени препоръчват консумацията на тези хранителни продукти срещу ракови заболявания. От друга страна пък те могат да повлияят на правилната функция на щитовидната жлеза и да увеличат риска от появата на гуша. Все пак това може да стане само ако продуктите се консумират сурови. Ако обаче минат през огън, опасността изчезва.

Най-опасни за здравето са химичните вещества, наречени митотоксини. Те се  намират в гъбичките или по-точно в плесента. Срещат се и в хранителни продукти, които са произведени от зърнени култури или орехи. Тези токсини могат да причинят ракови заболявания или цироза на черния дроб, както и да понижат имунитета.

Веществата, придобили голяма негативна популярност и за които всеки следи дали с в норма - нитратите, всъщност нямат канцерогенен характер. Но пък направените опити с животни показват, че нитрозамините, които  се образуват именно от нитрати, също може да доведат до риск от ракови заболявания.

Освен в зеленчуците, нитратите могат да се срещнат и в месото, където се добавят за удължаване срока  му на годност. Най-често нитрати присъстват с спанака, цвеклото, зърнените култури и репичките.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!