Вълшебната храна киноа

В последно време и у нас все по-популярна храна става киноата.  Инките я наричали ‘майка на всички зърна’. Тя е богата на протеини, има от всички жизненоважни аминокиселини, без глутен е и е едно от растенията с най-висока хранителна стойност в света.

Киноата всъщност е псевдозърнена култура. Тя е от едно семейство със спанака и цвеклото.  Култивирана е преди близо четири хилядолетия някъде в Андите. Инките са я смятали за свещена. Било е традиция императорът да засее първите семена за сезона със златни оръдия на труда.

По време на завладяването на Южна Америка испанските колонизатори с насмешка се обръщали към киноата като ‘храна за индианците’. Нещо повече - те активно потискали отглеждането й.  Колонизаторите забранили отглеждането на киноа за известно време и инките били принудени да я заместят с пшеница.

Извън зоната на Андите тази култура става популярна едва в последните десетина години, макар че оцелява при температури от минус 8 до плюс 38 градуса и може да се отглежда и на 4 хиляди метра надморска височина. Киноата има 3100 разновидности. Те се варят като ориза, а хранителните им достойнства не са едно и две.

Киноата е царицата на зърнените култури най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, на протеин и липсата на глутен. Тя съдържа повече чист протеин от всяка друга зърнена култура. Освен чист протеин в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на организма, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини - предимно от група В, минерали, желязо, калций и магнезий.

Киноата има високо съдъргжание на фибри -  те се грижат за правилното функциониране на нашите черва, а това е основата на здравето.  Не съдържа глутен, а това е важно за хора, които имат непоносимост към него  и трудно го преработват. По тази причина киноата може да замени други зърнени култури - в хляб, брашно, салати, зърнени закуски и др.

Киноата има много кратък период на покълване - само няколко часа. Тя е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.

Най-добре е киноата да се приготвя без варене, за да се запазят всички нейни ценни качества. Вземете необходимото количество киноа, измийте  обилно с вода, поставете в буркан или купа, след което залейте с двойно количество вода /след като набъбне, тя ще увеличи размера си/.  След няколко часа /4 например/ я отцедете и измийте отново обилно с вода. Така ще бъдете сигурни, че сте изхвърлили сапонините /вещества, с които е покрито зърното, горчиво на вкус и слабо отровно/ и инхибиторите /които всъщност се съдържат във всички  зърна, бобови култури и ядки/. Така, вече подготвена, киноата е готова за консумация.  Има най-различни варианти, зависи от вкусовите ви предпочитания.

Сварената киноа не е много удачен вариант, защото почти всички полезни витамини, ензими и минерали изчезват при варенето. И все пак, ако решите да консумирате варена киноа, първо я измийте много добре, сварете я за 5-10 минути, прецедете и отново обилно измийте под течаща вода - така със сигурност ще отстраните всички горчиви сапонини. Всички рецепти с ориз са приложими и с киноата. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!