Върви, народе възродени...

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост  - 24 май. На този ден, ние, българите, честваме българска култура и създаването на славянската азбука /глаголицата/  от двамата братя от Св.св. Кирил  и Методий.


Този ден се празнува за първи път през 1851 година, когато в град Пловдив,  по инициатива на Найден Геров,  се организира празник на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. От 1857 година  този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.


Общият празник на Св.св. Кирил и Методий  през Възраждането  се превръща и в училищен празник на буквите, създадени от Кирил и Методий. Това е  тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Празникът на Св. Св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница – сред възрожденската ни имиграция в Румъния и Русия,  сред Българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир.


През 1892 г. Стоян Михайловски  написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих " Върви, народе възродени" . Химнът е озаглавен "Химнъ на Св.св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест.


По-късно Панайот Пипков създава на 11.05. 1900 г.  музиката към химна.


Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.Върви, народе възродени,


към светли бъднини върви,


с книжовността, таз’ сила нова,


ти чест и слава поднови!


 

Върви към мощната просвета!


В световните борби върви,


/от длъжност неизменна воден -


и Бог ще те благослови! /2


 

Напред! Науката е слънце,


което във душите грей!


Напред! Народността не пада


там, гдето знаньето живей!


 

Безвестен беше ти, безславен!


О, влез в историята веч,


/духовно покори страните,


които завладя със меч! /2


 

Тъй солунските двама братя


насърчваха дедите ни...


О, минало незабравимо,


о, пресвещени старини!


 

България остана вярна


на достославний тоз’ завет -


/в тържествованье и в страданье


извърши подвизи безчет... /2


….................


 

Бъдете преблагословени,


о вий, Методий и Кирил,


отци на българското знанье,


творци на наший говор мил!
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!