За болки - чай от върбова кора

Салицинът - активното вещество в кората на върбата, което притежава мощен лечебен ефект, е открито в края на 18-ти век. Той понижава температурата и успокоява болките.  Но да се изолира салицин било скъпо и фармацевтичните компании предложили вместо него салицилова киселина. Тя обаче  дразни и вреди на стомашно-чревния тракт.

Пред учените стояла задачата за създаване на  средство за температура и болки на достъпна за масовия потребител цена. И така в лабораториите на компанията ‘Байер’ била създадена ацетилсалициловата киселина и на 10 август 1897 г. немският химик Феликс Хофман съобщил за своя успех. Клиничните изпитания продължили година и половина. Оставало да се измисли име и да се регистрира препаратът. За новото лекарство измислили името аспирин. ‘А’ взели от ацетил, ‘спир’ - от латинското название на блатния тъжник - Spirea, богат на салицин, a ‘ин’ e типичната наставка за обозначаване на лекарствен препарат. Първоначално аспиринът се предлагал под формата на прах, а от 1904 година и като таблетки.

И така, химиците копирали природата за създаването на продукт, който може да носи добри печалби. Всичко започва от кората на върбата, но има и други растения, които съдържат салицин. Това са малиновите листа, трицветната детелина, ливадника и др.

И тук се налага естественият въпрос - не може ли да се използват растения вместо медикаменти? Колко са ефикасни растенията? Имат ли те странични ефекти?

Естествено е, че билките могат да се използват вместо хапчета и инжекции. Вече има достатъчно научни доказателства, че чаят от върба не е по-слабо ефективен от препарата  Vioxx, който има силен болкоуспокояващ ефект, но и много сериозни странични действия…

Прототипите на обезболяващи от природата, послужили  за изготвяне на аспирин, имат всички предимства, а най-голямото е, че са безвредни и без нежелани странични ефекти. Защото салицинът, който се съдържа в тях, се трансформира в салицилова киселина на ниво черен дроб и на местата с възпаление, където е необходимо. Така активното вещество ‘заобикаля’ стомаха и не дразни стомашната лигавица.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!