За да се предпазите от атеросклероза, хапвайте риба и боб

Един от  рисковите фактори, който води до атеросклероза и до образуване на атеросклеротични плаки, е нездравословният начин на хранене. Тези плаки се състоят от мазнини, холестерол, калций и други вещества, намиращи се в кръвта. С течение на времето плаките се втвърдяват и стесняват артериите.  Това ограничава притока на богата на кислород кръв към органите и други части  на тялото.

Плаките може да се разкъсат, което пък да доведе до кървене и образуване на кръвни съсиреци, вследствие на което да се запуши кръвоносен съд.

Ето защо е важно да се знае, че  храните с високо съдържание на наситени и трансмазнини  /ненаситени мазнини, получени след топлинна обработка от висши мазнини/, не са най-доброто нещо за вашия организъм. За съжаление, трансмазнини има в бисквитите, кексовете, вафлите, тортите, пържените картофи,  хамбургерите и др. храни, продавани в търговската мрежа.

Според изискванията на здравословното хранене по-малко 7% от поеманите дневни калории могат да бъдат от наситени мазнини.  Те се намират  в някои меса, млечни продукти, шоколад, тестени изделия, пържени и преработени храни. Важно  условие е в приеманите продукти за деня да се съдържа по-малко от 200 мг холестерол. Негови източници са месата, особено червените, маслото, яйцата, пълномасленото мляко, зрелите сирена.

Храни с високо  съдържание на разтворими фибри също са част от здравословното хранене. Те предотвратяват голямото усвояване на холестерол от стомашно-чревния тракт. Това са зърнени храни /овесена каша и овесени ядки и трици/; плодове - ябълки, банани, портокали, круши, сини сливи; бобовите растения -  боб, леща, грах.

Здравословняит хранителен режим включва също и някои видове риби, като сьомга, риба тон /консервирана или прясна/ и скумрия. Те са добър източник на омега-3 масни киселини, които допринасят за намаляване нивата на триглицеридите и холестерола  и забавят отлагането на плаки в артериите.  Според специалистите е добре да се консумира риба поне 2 пъти седмично - печена или на пара.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!