За да сте здрави и красиви - яжте кълнове

Според експертите, за да останете по-дълго млади и енергични, трябва да консумирате покълнали зърна - пшеница и други зърнени култури. Те са мощен стимулант на жизнената дейност на организма и изключително полезна храна.

Кълновете регулират и възстановяват жизненоважни процеси в организма, повишават имунитета и способстват за устойчивостта към простудни заболявания. Те осигуряват нормалната обмяна на веществата и пълноценната работа на нервната система, подобряват храносмилането, лекуват екземи и язви на стомаха.

Покълналите зърна възстановяват остротата на зрението, координацията на движенията, цвета и гъстотата на косите и укрепват зъбите. Те подмладяват организма благодарение на наличието на антиоксидантите в кълновете - витамините А, С, Е и ферментите.

Кълновете съдържат голямо количество магнезий. Той способства за понижаването на кръвното налягане, извеждането на холестерола и  намаляват вероятността от сърдечни пристъпи.

Покълналите семена и бобови култури се усвояват лесно, съдържат повече витамини от останалите продукти, както и оптимално съчетание на белтъчини, въглехидрати и минерали. За покълване могат да се използват всякакви видове  зърна, семена на зеленчуци и ядки. Най-разпространени са зърната на пшеницата, ръжта, лещата, фасула, всички видове грах, слънчогледа и др.

Измийте със студена вода 50-100 г зърна /това е денонощната норма за 1 човек/. Изплувалите зърна не трябва да  се използват - те няма да покълнат. Сипете зърното в плосък стъклен, порцеланов или емайлиран съд на не повече от 2 см пласт, за да осигурите равномерно покълване. Отгоре покрийте с плат или марля и залейте с вода със стайна температура . Съда поставете на тъмно и топло място. От време на време овлажнявайте плата, с който сте покрили зърната.

Зърната трябва да покълнат до 1-3 мм и това става за денонощие или две, в зависимост от температурата на околната среда и количеството на зърното. Покълналите зърна трябва да се измият добре под струя вода -  първо с топла, а после със студена, докато тя не стане напълно прозрачна.

Трябва се има предвид, че при покълване зърната трябва да се поддържат в такова състояние, че да не са прекалено сухи или прекалено мокри - ако са сухи, зародишът ще загине, ако пък са прекалено влажни, ще се появи плесен.

Важно е да се знае, че някои кълнове на бобови култури съдържат вредни за здравето вещества, които при варене напълно се разрушават. Затова кълновете на соевите бобови и граха трябва да се бланшират в кипяща вода за кратко, ако не са предназначени за варене в някакво ястие. Кълновете на фасула, лещата и люцерната могат да се консумират сурови.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!