За добро здраве - повече маруля

Един от  най-нискокалоричните зеленчуци е марулята - в 100 г сурови листа има само 15 калории.  Малко хора знаят обаче, че една от най-важните ползи за здравео е, че марулята помага на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. По време на бременността пък тя се ‘грижи’ за здравето на плода.

Хранителните вещества, които са в най-големи количества в марулята, са витамините А и К.  Витамин К укрепва костите, като повишава активността и помага срещу остеопорозата. Същият витамин намалява увреждането на мозъка и в този смисъл може да предпази от болестта на Алцхаймер.

Марулята е богата и на витамин С. Проучванията сочат, че храните, богати на А и С, могат да помогнат и в борбата срещу някои видове рак. При консумацията на маруля с аспержи, спанак, грах и карфиол, се повишават нивата на витамин В. Фолиевата киселина, която също се съдържа в марулята, предпазва от мегалобластна анемия по време на бременност.

Консумацията на този зеленчук има и голям ефект върху отделянето на хормона прогестерон. Марулята също така подобрява зрението. Каротиноидът  зеаксантин, който се съдържа в нея, има  антиоксидантни свойства и помага за предотвратяване на развитието на катаракта. Флавоноидите пък пречат на развитието на тумори на белите дробове и устната кухина.

Консумацията на маруля помага и срещу безсъние, тъй като съдържа сънотворно вещество, което се намира  в почти всички видове на този зеленчук.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!