За хората над 60, седенето на едно място е вредно

Според американско проучване седенето дълго време на едно място повишава риска от инвалидизиране при хората над 60 години.

Хората от тази възрастова група по-често водят  заседнал живот и седят на едно място през ?  от времето си /около 9 часа на ден/. За всеки час повече, прекаран седнал, един възрастен човек на повече от 60 години увеличава с 50%  риска да стане инвалид и  да има затруднения с обичайни дейности като тоалет, обличане, ходене и др. Здравословните проблеми, които се свързват с липсата на активност и заседнал живот са сърдечносъдови забаолявания, диабет  втори тип, инсулт и рак.

Според изследователите, ако тези хора прекарват 3 часа по-малко  дневно седнали, те ще спечелят средно 2 години живот повече. Физическо движение, включително и обикновено ходене с  бодро темпо, може да намали почти наполовина рисковете от сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер.

Установено е, че физическата активност възпира нормалното стареене  на мозъка на по-възрастните. С възрастта мозъкът намалява, а физическата активност  позволява подобряване на функционирането му като цяло и увеличаване на обема на хипоталамуса с 2%, което помага да се забави остаряването на мозъка с 1 до 2 години.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!