Заболяването на нашето време - офисната болест

Неподвижността по време на работа води неусетно до тежки заболявания. В днешно време ние седим много дълго време пред компютъра и има сериозен риск да се разболеем от една нова болест, наречена ‘офисна’.

Това тежко заболяване се свързва със сериозни промени в костно-мускулната система - едни мускули  отслабват за сметка на натоварването на други, съпроводени с болки в гърба, кръста и изтръпване на ръцете.

Човешкият  организъм не е създаден да бъде продължително време в статично положение, в каквото ние го принуждаваме  да стои всеки ден. Затова и т. нар. ‘офисна болест’ е сред водещите не само в България, но и в световен мащаб. Тя започва с болки в гърба и плешките в резултат на обездвижването.  

Напоследък много често срещано заболяване сред работещите  на компютър или извършващи еднообразни движения,  е  карпално-тунелния синдром. Заболяването е провокирано от продължително държане на ръката в неестествена позиция, например, при работа с  мишката.   

Когато това продължава часове всеки ден, месеци и години наред, се появяват болки и изтръпване на китките, пръстите и дланите.  Тези болки се засилват през нощта, а на сутринта ръцете  са сковани и се раздвижват много трудно.

Причина за това е, че карпалният канал се възпалява и притиска коренчетата на нерва. Човек започва да изпуска по-дребни предмети. За жалост, състоянието  не преминава нито след почивните дни, нито дори след  по-дълга почивка.

Когато заболяването не се лекува навреме, може да прогресира и да се стигне дори до оперативна намеса.  Ако  обаче то се хване навреме,  медикаментозното лечение  в комбинация с физиотерапия дават много добри резултати. Разбира се, задължително трябва да се направи корекция на стойката  при работа, като се спазва правилото - на всеки час 10-15 минути почивка.

Столът трябва да е висок, гърбът при работа трябва да е облегнат в право положение, мониторът да бъде на нивото на очите, за да не се навеждате или пък да не изтегляте нагоре главата при четене.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!