Забравете храненето преди сън

Твърди се, че всичко, което изядем преди лягане, се превръща веднага с мазнини.  Това е доста разпространено схващане, но всъщност е напълно погрешно.

Независимо от това, има други достатъчно основателни причини да не си лягаме веднага след вечеря или по-точно, да не се храним късно вечер. Защото, ако докато спим, тялото ни трябва да храносмила, може да си навлечем различни проблеми - от киселини и тежест в стомаха дори до повишен риск от удар…

Известно е, че не е толкова важно кога ядем, а какво количество приемаме. Повече от ясно е, че за да отслабнем, трябва да изгаряме повече калории отколкото приемаме.  Няма значение дали допълнителните калории се приемат рано сутрин или късно вечер преди сън.

Късното хранене обаче крие опасността да не можем да преценим колко точно сме гладни - най-вече заради натрупаната през деня умора. И когато огладнеем в полунощ, със сигурност няма да ни се занимава с приготвянето на салата и вместо това ще вземем първото лесно и удобно нещо от хладилника - парче пица или сладолед… А ако хапваме нездравословни и калорични храни точно преди лягане, няма да можем да изгорим тези напълно излишни калории.

Наяждаме  се добре преди сън, лягаме да спим  по гръб и дори в началото да се чувстваме добре, трябва да знем, че докато тялото ни се опита да почива, храносмилателната система  усилено ще трябва да работи.  И ето ги киселините - те се появяват заради излишното количество стомашен сок, който  създава изгарящо усещане, разпространяващо се от стомаха към гърдите и понякога дори  до гърлото, когато се получава т. нар. рефлукс - връщане на съдържимо от стомаха...Възможно е да има и позиви за оригване. Всичко това създава изключителен дискомфорт и, разбира се, пречи на качествения сън през нощта.

Гастроезофагеалният рефлукс се причинява от липсата на добро затваряне на клапата между стомаха и хранопровода. Това позволява на стомашната киселина да се качи нагоре към гърлото и да причини характерно парещо усещане.  Ако легнем по гръб веднага след вечеря, ние ще провокираме именно това състояние.  Ако това се случва често  и стомашният сок се качва по хранопровода, има риск сериозно и необратимо да се увредят лигавиците му.

Според специалистите, ако веднага след хранене легнем да спим,  това увеличава риска и от сърдечен удар. Възможните обяснения са различни. Според едни киселинният рефлукс е по- вероятно да причини сънна апнея, която е свързана с честотата на ударите. Според друга теория пък самото храносмилане и ефектите му върху кръвното налягане, нивото на кръвната захар и холестерола, могат да повлияят на вероятността от удар...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!