Загадките на световния океан

Океанът винаги е привличал човека, но има някои загадки, които са трудни за обяснение. В океана са изчезвали кораби, лодки и самолети, там се виждат необичайни светещи кръгове, появяват се гибелни водовъртежи… Въпреки опасностите, все  пак тези загадъчни събития привличат човека.


За първи път случаи на изчезване на хора и техника в Бермудския триъгълник са  били отбелязани  през 40-те години на миналия век. Това е район в Атлантическия океан условно ограничен от линията Флорида-Бермудските острови-Пуерто Рико-Бахамите-Флорида.


През 1945 година там са изчезнали 5 бомбардировача - техните пилоти до последно са поддържали връзка със земята  и са съобщили, че  не могат да се ориентират, потопявайки се  в ‘бяла вода’.  Хидропланът, който е изпратен  на помощ, също изчезва.  Само за 50 години в Бермудския триъгълник са изчезнали 50 кораби и самолети.


Какви ли не  фантастични хипотеза са се разпространявали за тези случаи във времето. Твърди се, че една от тях  е най-правдоподобна. Тя се състои в следното: дъното на океана има значителни запаси от сероводород и метан. Поради подвижността на литосферните плочи , метанът променя агрегатното си състояние  от  твърдо в газообразно и се издига на повърхността, като разпенва водата.  В резултат плътността й рязко пада, вследствие на което корабите могат да потънат, а самолетите - да изгубят управление…


Засега няма обяснение, обаче, защо преди около 30 години  тези намаляват и дори спират.  Това учените се опитват да обяснят с доброто техническо състояние на съвременната техника, която е оборудвана с различни системи за навигация, в това число и космически, което позволява да се възстанови изгубеният контрол над самолетите и корабите…


Районът, получил името Морето на дявола, се намира в Тихия океан,  на 100 км от Токио, на север от Филипините и с последна  точка край островите Гуам. Моряците избягват този район. Причината е, че там често изведнъж се появяват бури, след които веднага настъпва мъртво безветрие. Любопитно е, че в Морето на дявола не могат да се срещнат делфини, китове, не летят и птици… В началото на 50-те години там са изчезнали безследно 9 кораба. Един от най-необяснимите случаи е станал през 1955 година, когато е изчезнала цяла научна експедиция с име ‘Калемару-5’.


В този район има и висока сеизмична активност.  Там дъното все още не се е оформило,  на повърхността постоянно се появяват вулканични острови, други пък изчезват.  Внезапното изчезване на корабите се обяснява именно с това.  Смята се и, че причина е високата циклонична дейност - в този район се наблюдават  мощни тайфуни и циклони . Всички те минават през Морето на дявола и го превръщат в трудно за плаване място.


Проливът  Добра надежда се намира край южноафриканското крайбрежие и се нарича още Нос на бурите.  Още от древността много съдове са намерили там гибелта си и носът се е смятал за опасен за корабоплаване. Основна причина за трагедиите е променливото време, както и вълните-убийци, наречени кейпролери. Те се движат по повърхността на водата като на шейна и височината им може да достигне до 30 метра. При сблъсък с други вълни кейпролерите  не променят формата си. Съответно пред тях се образува също толкова гигантска падина.  Вълните край пролива Добра надежда са най-кръвожадни и разрушителни от всички регистрирани по света.


В района на Персийския залив и Индийския океан също са отбелязани необичайни и необясними явления - кръгове, които светят и се въртят във водата. Преди се е смятало, че тези кръгове може да бъдат причинени от различни подводни земетресения, поради които става естествено  светене на планктона.


Днес обаче има много спорове по тази хипотеза - никой не може да обясни, защо кръговете   всъщност се въртят и променят формата си. Именно правилната форма на подводните светещи кръгове навежда на мисълта, че това това биха могли да бъдат  НЛО. Скоростта на въртене е огромна, а  понякога се забелязват и лъчи, които много приличат на летателни апарати…


В Норвежко море, недалеч от Северозападна Норвегия, се появява два пъти годишно водовъртежът Маелстрьом.  Моряците изпитват ужас от него.  Във фунията на водовъртежа се появява падина, която е на метри под нивото на океана. Енергията му е десетки пъти по-голяма отколкото у обикновено течение. Установено е, че веднъж на 100 години движението на водовъртежа се променя в противоположна посока.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!