Здрави зъби - красива усмивка

Според специалистите, за да сме със здрави зъби, трябва да имаме и добре изградени навици.

Може околните невинаги да разбират, ако човек не мие редовно зъбите си, но денталното му здраве със сигурност няма да е в безупречна форма.

Препоръчително е измиването на зъбите да става внимателно - с четката трябва старателно да се почистят всички достъпни повърхности на зъбите, включително и отстрани. Колкото и старателно да  се почистват зъбите обаче, може да се пропусне плака на някои места.  С течение на времето тя се втвърдява и се появява зъбен камък, който трябва да бъде отстранен от зъболекар. Задължително е зъбният камък да се отстранява 1-2 пъти годишно.

Дълго преди да се появят четките за зъби, определени храни са играли тази роля за остраняване на плаката по зъбите. Това са твърдите  и хрупкави плодове и зеленчуци - моркови, ябълки, краставици… Освен това  продуктите, богати на фибри, витамини и минерали, са полезни за цялостното орално здраве.

Важно е да се знае, че бактериите в устната кухина ‘обичат’  прости въглехидрати. Консумацията на бонбони и сладкиши или пиенето на сладки безалкохолни напитки позволява на захарта да полепва по зъбите.  А микроорганизмите в устната кухина преобразуват захарта с киселини. Именно те атакуват зъбния емайл и деминерализират зъбите - процес, който води до появата на кариеси и други увреждания на резците.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!