Зехтинът успокоява болката

Доказано е, че средиземноморската диета, в която основно място заема зехтинът,  е изключително  ефикасна при много  хронични заболявания - тя забавя стареенето, действа като  бариера  срещу възпалителни процеси и дори защитава от някои видове рак…

Установено е обаче, че зехтинът  е много полезен и за външно приложение. Още в древността гърците релаксирали, като го втривали в кожата си  чист или в комбинация с масло от розмарин или мента.

Според специалистите масажът със зехтин е едно от най-достъпните  болкоуспокояващи средства. Особено полезен е при мускулни разтягания, ставни болки, подувания и подагра.  Тук помагат  и противовъзпалитените свойства на зехтина.

Освен това маслиновото масло хидратира кожата, подхранва я в дълбочина, предпазва я от напукване, зачервяване и лющене, помага при кожни раздразнения и някои видове алергии. Зехтинът се използва и за масаж на скалпа - премахва сърбежи по главата и пърхот.  

Важно  да се знае, че за да се използват максимално лечебните свойства на зехтина, той трябва да е висококачествен и студено пресован /тип Екстра върджин/. А колкото е по-пресен, толкова по-силно е действието му.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!